PRECIZNO STRELSTVO

Strelstvo kot rekreacija in šport je primerno za vse starostne skupine. Precizno strelstvo zahteva predvsem veliko samodiscipline, umirjenosti in resnosti za doseganje  vrhunskih rezultatov.
V društvu uvajamo vadbo športnega strelstva za naslednje discipline:
– zračna pištola in puška na 10m (cal. 4,5)
– standard pištola mali kaliber na 25m (cal. .22lr)
– pištola proste izbire na 50m (cal.  .22lr)
– pištola velikega kalibra s središčnim vžigom n 25m (cal. od 7,65 do 9mm)
– pištola in revolver velikega kalibra na 25m (cal. od 7,65 naprej)
– puška malega kalibra na 50m  (cal.  .22lr)
Treningi se izvajajo na zunanjem in notranjih streliščih pod nadzorom strelskih inštruktorjev in trenerjev.
Najnižja starostna meja je za otroke od devetega leta naprej. Otroci pričnejo s treningi z zračno puško in nato nadaljujejo še z zračno pištolo pri trinajstem letu. V kategoriji kadetov in kadetinj se treningi in tekmovanja razširijo še na pištolo malega kalibra na 25 in 50 metrov. Člani in članice trenirajo in tekmujejo v vseh disciplinah na državni in mednarodni ravni.

IPSC

IPSC (angl. International Practical Shooting Confederation) je konfederacija strelskih zvez za praktično streljanje.

Pri tem športu, katerega geslo je DVC (Diligentia, Vis, Celeritas), torej natančnost, moč, hitrost, gre za dinamičen prikaz veščine uporabe orožja večjih kalibrov na zahtevno postavljenih strelskih progah.

V obliki, kakršno poznamo danes, obstaja od leta 1976, ko se je vse skupaj začelo v ameriški zvezni državi Missouri. Prvi predsednik konfederacije je postal legendarni Jeff Cooper.

Praktično streljanje se je pojavilo kot odgovor na nerealno statične strelske discipline. Osnovna ideja ustanoviteljev IPSC je bila, da se strelci, ki se srečujejo z orožjem ljubiteljsko ali iz potrebe, naučijo to orožje uporabljati na tekmovanjih, ki bi simulirala dejanske konfliktne situacije z upravičeno samoobrambno rabo orožja. Danes je IPSC ena najhitreje rastočih športnih zvrsti streljanja v svetu, je pa izgubila začetno predvsem samoobrambno noto in se usmerila bolj v športno smer streljanja.

Slovenski del organizacije IPSC predstavlja Slovenska zveza za praktično strelstvo. 

IDPA

IDPA (angl. International Defensive Pistol Association)  je mednarodna zveza obrambnega streljanja.   

Zagovarja športno streljanje kot dinamičen in enostaven šport, osnovan za varno in učinkovito uporabo kratkocevnega in dolgocevnega orožja na skrbno pripravljenih strelskih vajah, kjer tekmovalec rešuje pripravljen strelski scenarij – nalogo.

Za tekmovanja se uporabljata orožje in oprema (toki, nosilci nabojnikov, oblačila), ki so izdelani z namenom vsakodnevne uporabe. Uporaba namensko izdelanega tekmovalnega orožja in opreme, ki ni primerna za vsakodnevno, prikrito nošenje, ni dovoljeno.

Slovenski del organizacije IDPA predstavlja Slovenska zveza za dinamično streljanje. 

Ostanimo povezani

Kontakt

Strelsko društvo Proarmis
Ptujska cesta 97, 2000 Maribor

051 456 300
[email protected]

SD PROARMIS. Vse pravice pridržane. 2022.