IPSC

IPSC (angl. International Practical Shooting Confederation) je konfederacija strelskih zvez za praktično streljanje.

Pri tem športu, katerega geslo je DVC (Diligentia, Vis, Celeritas), torej natančnost, moč, hitrost, gre za dinamičen prikaz veščine uporabe orožja večjih kalibrov na zahtevno postavljenih strelskih progah.

V obliki, kakršno poznamo danes, obstaja od leta 1976, ko se je vse skupaj začelo v ameriški zvezni državi Missouri. Prvi predsednik konfederacije je postal legendarni Jeff Cooper.

Praktično streljanje se je pojavilo kot odgovor na nerealno statične strelske discipline. Osnovna ideja ustanoviteljev IPSC je bila, da se strelci, ki se srečujejo z orožjem ljubiteljsko ali iz potrebe, naučijo to orožje uporabljati na tekmovanjih, ki bi simulirala dejanske konfliktne situacije z upravičeno samoobrambno rabo orožja. Danes je IPSC ena najhitreje rastočih športnih zvrsti streljanja v svetu, je pa izgubila začetno predvsem samoobrambno noto in se usmerila bolj v športno smer streljanja.

Slovenski del organizacije IPSC predstavlja Slovenska zveza za praktično strelstvo. 

IDPA

IDPA (angl. International Defensive Pistol Association)  je mednarodna zveza obrambnega streljanja.   

Zagovarja športno streljanje kot dinamičen in enostaven šport, osnovan za varno in učinkovito uporabo kratkocevnega in dolgocevnega orožja na skrbno pripravljenih strelskih vajah, kjer tekmovalec rešuje pripravljen strelski scenarij – nalogo.

Za tekmovanja se uporabljata orožje in oprema (toki, nosilci nabojnikov, oblačila), ki so izdelani z namenom vsakodnevne uporabe. Uporaba namensko izdelanega tekmovalnega orožja in opreme, ki ni primerna za vsakodnevno, prikrito nošenje, ni dovoljeno.

Slovenski del organizacije IDPA predstavlja Slovenska zveza za dinamično streljanje. 

NATANČNO STRELJANJE

Na tekmovanjih v natančnem streljanju se tekmuje v naslednjih disciplinah:

–  Disciplina pištola: pištola velikega kalibra – od kalibra 7.62 mm naprej

–  Disciplina revolver: revolver velikega kalibra – od kalibra 7.62 mm naprej

Ostanimo povezani

Kontakt

Strelsko društvo Proarmis
Ptujska cesta 97, 2000 Maribor

051 456 300
[email protected]

SD PROARMIS. Vse pravice pridržane. 2022.